Column: Mores op het water

3 oktober 2024

Operation Dry Water is geen nieuwe Netflix-serie die losjes is gebaseerd op een spionagethriller van schrijvers als John le Carre of Robert Ludlum, maar een soort BOB-campagne, die mensen aanspreekt om nooit meer onder invloed van drank of drugs het water op te gaan. Vrij vertaald betekent Operation Dry Water: ‘droog het water op’ en is de prijswinnende campagne van de National Association of State Boating Law Administrators (NASBLA) in de Verenigde Staten.

De campagne kwam afgelopen dinsdag ter sprake tijdens een belangrijke bijeenkomst in het teken van de recreatiesector van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het Watersportverbond was samen met onder meer HISWA-RECRON en Waterrecreatie Nederland uitgenodigd om met ambtenaren op sleutelposities van het ministerie in gesprek te gaan over alle belangrijke onderwerpen waar de watersport tegen aanloopt. Met drie man sterk schoven wij aan bij de diverse gesprekstafels. Puntsgewijs zijn dit de belangrijkste uitkomsten:

  1. Infrastructuur & bereikbaarheid

De komende jaren zal er op ongekende schaal door Rijkswaterstaat gewerkt worden aan bruggen, sluizen en steigers in Nederland. Het idee nu is, om net als bij het onderhoud aan snelwegen, met een ‘van A naar Beter’ hinderplanning en publiekscampagne ineen te gaan werken. Bij die methode focust het ministerie niet meer alleen op het onderhoud van het ‘eigen’ object maar neemt de gehele omgeving onder de loep. Welke werkzaamheden spelen er bijvoorbeeld tezelfdertijd bij provincies en gemeentes en hoe kunnen alternatieve vaarroutes worden gevonden zodat de boel niet vastloopt.

  1. Duurzaamheid & waterplanten

Jammer genoeg lag de focus bij deze onderwerpen te veel op duurzaamheid. Denk aan de waterkwaliteit en emissie loos varen. Belangrijke onderwerpen, die onze volle steun verdienen, maar het verhaal vanuit het ministerie over de groene gruwel, het tegengaan van de onstuimige groei van waterplanten, was wat dun. We moeten hier scherp op blijven.  Ondertussen is wel bekend geworden dat er afgelopen vaarseizoen minder waterplanten zijn gesignaleerd. Ook is er minder gemaaid. Dat kan wijzen op pure mazzel of een andere balans van de waterkwaliteit. De natuur roert zich dus ook in dit dossier.

"Uit nieuwe gegevens van het ministerie blijkt dat ongevallen op het water toenemen en dat, voor wat betreft de recreatievaart, het voor ruim 50% gaat om eenzijdige ongevallen. Hieronder vallen ook ongevallen aan boord (zoals een ontplofte gasfles). Pleit dat voor meer regels? Iedereen een vaarbewijs?''
  1. Registratie vaartuigen

Bij dit dossier zijn twee ministeries betrokken. Er wordt nog steeds verkend of er een maatregel kan komen die een registratieplicht voor álle Nederlandse vaartuigen afdwingt. De maatregel zou een spaak in het wiel moeten steken van ondermijnende activiteiten op en rondom boten. Helaas kon er afgelopen dinsdag geen duidelijkheid worden gegeven over de vervolgstappen van deze verkenning. Wel is door ons de wildgroei aan vignetten en lokale regels ter sprake gebracht. Zoals de gemeente Amsterdam dat doet. Wie daar met een snelle boot gaat varen, is meteen acht lijvige en kostbare documenten verder. DDR aan het IJ.

  1. Veiligheid & opleidingen

Uit nieuwe gegevens van het ministerie blijkt dat ongevallen op het water toenemen en dat, voor wat betreft de recreatievaart, het voor ruim 50% gaat om eenzijdige ongevallen. Hieronder vallen ook ongevallen aan boord (zoals een ontplofte gasfles). Pleit dat voor meer regels? Iedereen een vaarbewijs? Of moet er ook iets aan de mores gebeuren? Want hoe kan het, dat je in Nederland met een blikje cola achter het stuur in je auto denkt ik ben illegaal bezig, maar zonder moeite met een fles rosé in je hand het water opgaat. In dat verband kwam Operation Dry Water ter sprake. Een campagne die het bewustzijn over het gebruik van drugs en drank op het water aankaart. Met de BOB-campagne is het ministerie hetzelfde van plan.

Reageren? 

Arno van Gerven is directeur van het Watersportverbond. Hij schrijft twee keer per maand een column over de onderwerpen die in de watersport leven. Van Gerven probeert daarmee een breed lezerspubliek – van leden tot politiek – met een knipoog te laten kijken naar kansen en ontwikkelingen in recreatie en sport. Daarbij maakt hij gebruik van alle stijlmiddelen die een schrijver van een opiniestukje ten dienste staan. Wilt u reageren, e-mail naar arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Column

De partners van het Watersportverbond