Column: Linken lokale issues naar nationale vraagstukken?

17 oktober 2024

Het kneuterige. Echte. Oprechte. Als ik met mijn vrienden spreek over de aantrekkingskracht van de sportvereniging is de uitdrukking kneuterig nooit ver weg. Wat het precies betekent, is lastig in woorden te vangen. De Dikke van Dale spreekt van gezellig, knusjes, kleintjes en benepen. Zelf zou ik het meer zoeken in woorden als pretentieloos, huiselijk, vertrouwd en misschien zelfs een tikkeltje onbeholpen. Maar zodra het woord kneuterig valt, ben je thuis. 

Zoals vorige week. Bij de jaarvergadering van mijn recreantenvolleybalcompetitie. Koekjes op tafel, een paar slechte grappen en iemand die mopperde dat er koffie in de kannen voor thee was gedaan. Toch weerhield deze keukentafelsfeer niemand om professioneel door de jaarbegroting van slechts 3000 euro te gaan. Iedere kosten- en inkomstenpost werd kritisch besproken: Wat is de meerwaarde ervan? Is dit wel in ons gezamenlijk belang? Met slechts één ding voorop: ons cluppie. Verder geen verborgen agenda’s, politiek gedoe of persoonlijk gewin. 

Nu besef ik dat het besturen van een watersportvereniging onvergelijkbaar is met het gedoetje van ons. Bovendien weet ik inmiddels uit ervaring hoe lastig het is om in deze tijd een financieel gezonde club te bouwen die is opgewassen tegen alles wat er door de overheid, de omgeving en leden wordt gevraagd en verlangd. Maar ook wat er op lokaal niveau op je afkomt: van een belangrijke brug die andere bedieningstijden krijgt via het plaatsen van een nieuwe damwand tot het plan van een gemeente om een vaarvignet in te voeren.

“Veel lokale issues hebben een link naar nationale vraagstukken. Dat bleek andermaal tijdens ons overleg op het ministerie van Infrastructuur en Verkeer vorige week”

Op veel Algemene Ledenvergaderingen (ALV) zullen dit soort lokale uitdagingen op de agenda staan. Daarom een kleine oproep: Betrek het Watersportverbond er altijd bij. Onze deskundige regioteams bijten zich er graag in vast en veel lokale issues hebben een link naar nationale vraagstukken. Dat bleek andermaal tijdens ons overleg op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vorige week. Bovendien weten we bij het Watersportverbond snel de juiste personen te vinden met wie de problemen kunnen worden besproken. Zoals met onze favoriete politicus in de Tweede Kamer, oud-staatssecretaris Mijnbouw: Hans Vijlbrief. Niet alleen is hij nog steeds enorm betrokken bij de ontwikkelingen in Groningen. Hij maakt zich ook hard voor de BOSA, de stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties. Een belangrijke subsidie voor sportverenigingen die tienduizenden euro’s kan opleveren, maar in het gedrang komt door bezuinigingen. Inzet van het Watersportverbond is om de BOSA goed gevuld te houden en zelfs uit te breiden omdat veel verenigingen nu dikwijls achter het net vissen vanwege ‘het wie het eerst komt, wie het eerst maalt-principe’. Wil je voor de BOSA in aanmerking komen, is wel de voorwaarde dat je lid bent van een sportbond.

Mijn collega’s en ik vertellen er graag meer over tijdens de ALV van het Watersportverbond. Anders dan in voorgaande jaren vindt deze plaats in het nieuwe jaar op zaterdag 25 januari. Daar maken we een dag van de watersport van. Een congres met meerdere interessante sprekers en de uitreiking van de jaarlijkse prijzen. Goed om alvast in de agenda te zetten. Tijdens die dag staan we ook stil bij het werk in uitvoering van het Watersportverbond, zoals het voordeelplatform voor leden die we aan het bouwen zijn. Met interessante kortingen op allerlei zaken die je als club en watersporter goed kunt gebruiken. Want je blijft op de kleintjes letten. Dat is niet benepen, maar slim. Of kneuterig, zoals mijn vrienden zeggen.

Reageren? 

Arno van Gerven is directeur van het Watersportverbond. Hij schrijft twee keer per maand een column over de onderwerpen die in de watersport leven. Van Gerven probeert daarmee een breed lezerspubliek – van leden tot politiek – met een knipoog te laten kijken naar kansen en ontwikkelingen in recreatie en sport. Daarbij maakt hij gebruik van alle stijlmiddelen die een schrijver van een opiniestukje ten dienste staan. Wilt u reageren, e-mail naar arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Column Verenigingen

De partners van het Watersportverbond