Column: De zaak Borssele
Vorige week is door ons beroep aangetekend tegen een onveilig en onnavolgbaar besluit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat doen we niet vaak, maar ditmaal vinden wij het belangrijk dat de rechter zich buigt over de gang van zaken.
Gelijk hebben, betekent niet dat je gelijk krijgt."
Wat is er gebeurd?
Toen in 2021 bekend werd gemaakt, dat schepen slechts beperkt doorvaart zouden krijgen op het water bij windturbinepark Borssele, heeft het Watersportverbond meteen verweer gevoerd en een bezwaarschrift ingediend. Hierin werden de volgende punten gemaakt:
- Recente wetgeving uit 2018 stelt dat schepen overdag en onder bepaalde voorwaarden mogen doorvaren als ze niet langer zijn dan 24 meter.
- Op de testlocatie in IJmuiden is bewezen dat dit veilig kan, waarom dan niet in Borssele?
- Doordat er weinig ruimte is voor manoeuvres en er bovendien opstoppingen kunnen ontstaan, zorgt het aanwijzen van voorgeschreven routes, of corridors, voor onveilige situaties. Ook perk je onnodig de bewegingsvrijheid van mensen in.
- Waarom zou je de doorvaart nu al beperken, terwijl nog niet duidelijk is welke bestemming het water binnen het windturbinepark krijgt. Wordt het bijvoorbeeld een natuurgebied of een voedselwinningsproject?
Tijdens de mondelinge behandeling van het bezwaarschift werd door de commissieleden aangegeven, dat we “een punt hebben”. Maar toen eind vorig jaar bekend werd gemaakt, dat men voet bij stuk houdt, blijkt maar weer eens dat gelijk hebben, niet betekent dat je gelijk krijgt. Interessanter nog, op basis van de argumenten uit de bezwaarprocedure zijn er correcties in de besluitvormingstekst aangebracht, die het nu lastiger maken om verweer te voeren.
Plotseling zijn de spelregels veranderd.
Nu hoor je mij niet beweren dat dit vals spel is - overheden moeten ruimte krijgen fouten te herstellen, maar chique is het evenmin. Laat staan een toonbeeld van een open en transparant handelende overheid. Opgeteld bij de bekende landelijke affaires, geeft dat een slecht gevoel. Daarom is besloten de zaak voor te leggen aan de rechter. Niet alleen omdat wij met lege handen staan, maar ook omdat er een ongewilde precedentwerking van uit kan gaan op andere plekken in Nederland, waar de komende tien jaar de nodige windturbineparken en zonnepaneeleilanden worden ingepland. Nu is het Borssele, straks een plek op het Ketelmeer.
Wil dit zeggen dat wij tegen energieparken zijn?
Nee, maar wij willen wel meedenken met oplossingen die voor zowel de waterrecreatie, als de energiewinning een uitkomst zijn. En testen hebben uitgewezen dat een vrije doorvaart onder bepaalde voorwaarden veilig kan. Bovendien kun je het allemaal wel willen regisseren, er hoeft maar een storm op te steken en de schepen varen vanzelf een windturbinepark binnen. In de afgelopen week waren het er twee.
Hoewel het niet fijn is om een juridische procedure aan te gaan, prijs ik mij gelukkig dat het Watersportverbond de middelen heeft om twee gespecialiseerde topadvocaten in te zetten, bijgestaan door vier van onze vrijwilligers, die zich als een pitbull in de zaak hebben vastgebeten. Daarnaast worden wij gesteund door partnerorganisaties. Nodig, want wie een rechtszaak tegen de overheid voert, wordt meteen overstelpt met informatie. Zoveel zelfs, dat ik als gewone burger zou zijn afgehaakt.
Ook dat geeft te denken.
Reageren?
Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.