Het is inmiddels bekend: veel bruggen en sluizen in Nederland zijn aan renovatie toe. Watersporters begrijpen dat goed, we varen immers ook het liefst over veilige en goed onderhouden vaarwegen. Maar de manier waarop onderhoud momenteel wordt gepland en gecommuniceerd zorgt voor onnodig veel hinder voor de recreatievaart.
Stremmingen op vaarroutes: het kan écht beter
Wie een vaartocht plant, moet soms bijna projectmanager zijn. Zijn er stremmingen? Werkt de sluis nog? Zijn de bedieningstijden aangepast? Of erger: blijken meerdere routes tegelijk afgesloten, inclusief de omvaar mogelijkheden? Voor veel recreatieve vaarders is er dan geen reëel alternatief. En een uitwijk naar de Noordzee is niet voor iedereen een veilige of wenselijke optie.
Het Watersportverbond begrijpt dat onderhoud aan bruggen en sluizen nodig is, maar vindt de hinder voor recreatievaart vaak te groot en slecht getimed. Regioteams werken aan het beperken van hinder via betere planning, alternatieven en communicatie.

Marc de Nies
Belangenbehartiger
Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!
Onderhoud moet – maar wel met oog voor de gebruiker
Het Watersportverbond staat achter de noodzaak van onderhoud. Tegelijkertijd vinden we dat bestaande afspraken, zoals die in het Akkoord Staande Mast Route, ook in de praktijk nagekomen moeten worden. Werkzaamheden horen zoveel mogelijk buiten het hoofdseizoen plaats te vinden. En als dat niet haalbaar is, dan is heldere en tijdige communicatie essentieel, liefst met een goed alternatief voor de vaarroute.
Dagelijks in gesprek voor betere afstemming
Onze regioteams, meer dan 70 vrijwilligers verspreid over het land, zijn continu in gesprek met vaarwegbeheerders. Vaak al lang voordat de eerste schop de grond in gaat. Dat helpt en in veel gevallen lukt het om hinder voor watersporters tot een minimum te beperken. Maar zolang de recreatievaart geen vanzelfsprekend onderdeel is van het besluitvormingsproces, blijft dit kwetsbaar.
Vaarwegen zijn geen bijzaak
Daarom doen we een oproep aan provincies, vaarwegbeheerders en het Rijk: geef de recreatievaart de plek die zij verdient binnen het vaarwegbeheer. Betrek gebruikers bij de besluitvorming, plan zorgvuldig, communiceer proactief en zie de vaarwegen niet als restpost, maar als volwaardig onderdeel van onze nationale infrastructuur.
Want varen in Nederland is meer dan een hobby. Het is ook een belangrijk onderdeel van onze cultuur, economie en leefomgeving. Laten we dat koesteren.