Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen bij de CWO?

26 juni 2024

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen bij de CWO? 

Lees meer over watersportdiploma.nl en een nieuwe diplomalijn in het jeugdzeilen

Veel van onze verenigingen bieden watersportopleidingen aan volgens het kwaliteitskeurmerk van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). De CWO is een samenwerkingsverband van het Watersportverbond en de HISWA. Binnen deze samenwerking heeft het Watersportverbond een actieve rol. Zo denken onze opleidingsdeskundigen mee over de eindtermen en houden ze toezicht op de kwaliteit. Daarnaast is het Watersportverbond formeel de partij die de instructeursdiploma’s uitgeeft. Ook het bureau van de CWO is ondergebracht bij het Watersportverbond. Dit houdt in dat we verantwoordelijk zijn voor alle uitvoerende zaken.

Ontwikkelingen Watersportdiploma.nl

De afgelopen maanden is er, samen met Sportvid, onverminderd doorgewerkt om Watersportdiploma.nl te optimaliseren en feedback van leslocaties te verwerken. Op de release-pagina van Watersportdiploma.nl vind je de laatste ontwikkelingen en updates. Hieronder lichten we graag een aantal belangrijke updates uit;

  • In het overzicht van gebruikers en bij het koppelen van een opleiding aan een cursist, is te zien welke diploma's de cursist reeds in bezit heeft.
  • Voor instructeurs is het, binnen hun eigen lesgroep, zichtbaar welke diploma’s cursisten reeds hebben behaald. 
  • Leslocaties kunnen per instructeur bepalen of de instructeur opleidingen aan cursisten kan koppelen en wijzigen. Dit betreft het koppelen en wijzigen van opleidingen binnen de lesgroep van de instructeur. Je selecteert ‘instructeurs’ in het overzicht van gebruikers om deze mogelijkheid aan instructeurs te geven. 
  • Als leslocatiebeheerder kan je e-mailadressen van gebruikers wijzigen zolang het account nog niet door de gebruiker zelf is geactiveerd. Zodra het account is geactiveerd, kunnen gebruikers zelf hun e-mailadres zel wijzigen. 
  • Leslocatie beheerders hebben via: Opleidingen > accorderen, inzicht in de vorderingen van cursisten.
  • De digitale weergave van een diploma, vorderingenstaat en instructeurspas is in pop-up vorm beschikbaar en aangepast aan het nieuwe design. Ook de downloadbare versie is aangepast aan het nieuwe design. 
  • In het overzicht van gebruikers is het voor een leslocatiebeheerder zichtbaar of een account reeds is geactiveerd. Zo kan je de gebruiker beter helpen door bv. nogmaals een activiatie e-mail te sturen of de gebruikersnaam door te geven.

Zie voor meer updates de release-pagina op Watersportdiploma.nl 

Diplomalijnen jeugdzeilen zwaardboot

In Watersportdiploma.nl kunnen diploma’s niet dubbel worden uitgegeven (bv. 2x een zwaardboot 1-mans jeugd ll), ook al is deze behaald in een andere boot. Door het toevoegen van een nieuwe diplomalijn voor jeugdzeilen zwaardboot is het mogelijk om cursisten die overstappen naar een andere boot ook een ander diploma te geven. We hebben voor zwaardboot zeilen nu de volgende lijnen;

Jeugdzeilen 1-mans (voor bv. Optimist en Bug)

Jeugdzeilen 2-mans (voor bv. Pico 2-mans)

Zwaardboot 1-mans jeugd (voor bv. Tera, Pico, Taz)

Zwaardboot 2-mans jeugd (voor bv. Feva)

Zwaardboot 1-mans (Laser, Neo e.d.)

Zwaardboot 2-mans (Vago e.d.)

PvB’s aanmelden en beoordelen

De PvB route in Watersportdiploma.nl wordt door zowel leslocaties als beoordelaars actief gebruikt en we zijn blij met de positieve reacties over deze functionaliteit. We wijzen je graag op onderstaande aandachtspunten bij het aanmelden en beoordelen van PvB’s;

  • Bij het aanmelden van PvB’s op niveau 4 wordt sinds kort gevraagd naar de gegevens van de leercoach. 
  • Wanneer je als leslocatie zelf een PvB beoordelaar vindt voor een I-2 of I-3 beoordeling, maar deze beoordelaar staat niet in jouw gebruikersoverzicht, dan dien je de beoordelaar zelf als gebruiker aan jouw leslocatie toe te voegen.
  • Er staan behoorlijk wat PvB’s in Watersportdiploma.nl die reeds zijn geweest, maar nog niet zijn beoordeeld. Geen beoordeling betekent ook geen kwalificatie voor de betreffende instructeur. Let als leslocatiebeheerder goed op en vraag de beoordelaar de beoordeling in te vullen via Watersportdiploma.nl 
  • De PvB formulieren zijn volledig digitaal in te vullen en zijn zichtbaar in het account van de instructeur. 



Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen In mijn regio Academy Jeugd

De partners van het Watersportverbond