Aanvragen BOSA subsidie stopt per 1 augustus

25 juli 2024

Aanvragen BOSA subsidie stopt per 1 augustus

Door de grote hoeveelheid aanvragen sluit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport per 1 augustus het aanvraagportaal voor de BOSA subsidie 2024 (Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties). Aanvragen voor dit jaar kunnen nog tot 31 juli 2024 worden ingediend. 

Vanaf 1 januari 2025 kunnen er weer opnieuw aanvragen worden gedaan voor de BOSA-regeling van 2025, waarbij voor subsidieaanvragen onder de 125.000 euro dan ook nog aanvragen mogen worden ingediend over de afgelopen twaalf maanden.

Aanvragen die in 2024 zijn gedaan en vanwege onvoldoende budget niet kunnen worden gehonoreerd, worden niet doorgeschoven, in tegenstelling tot voorgaande jaren. Dat betekent dat sportverenigingen na 1 januari 2025 de aanvraag opnieuw moeten indienen.

De BOSA-regeling is de belangrijkste subsidieregeling in de georganiseerde sport. In 2018 is de regeling ontwikkeld als compensatie voor het wegvallen van de mogelijkheid om BTW en energiebelasting te verrekenen. Met een omvang van bijna 80 miljoen euro op jaarbasis, is de regeling uitgegroeid tot de motor onder nieuwbouw, onderhoud, renovatie en verduurzaming van sportaccommodaties en daarmee een onmisbare voorwaarde voor verenigingen om toekomstgerichte investeringen te doen met steun van de overheid. Voor het jaar 2024 was er aanvankelijk 79 miljoen euro beschikbaar. Dit is verhoogd naar 111,5 miljoen euro door 22,5 miljoen euro van het budget van latere jaren naar 2024 te verschuiven, en door een overheveling van 10 miljoen euro vanuit de Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed.

 

NOC*NSF pleit voor toegang sportverenigingen tot Klimaatfonds

Gezien de grote belangstelling van sportverenigingen voor de BOSA subsidie en het beperkte beschikbare budget hiervoor vanuit de overheid, roept NOC*NSF namens de sportbonden de politieke partijen in de Tweede Kamer op om sportverenigingen ook toegang te geven tot de middelen uit het Klimaatfonds. Verduurzaming van de sport draagt immers bij aan de investeringsdoelen van het Klimaatfonds en aan de klimaatdoelen van de overheid. Het Nationaal Klimaat Platform constateerde recent dat verduurzaming een goede methode is om de sportinfrastructuur in ons land betaalbaar te houden. De subsidieregeling BOSA is daarom cruciaal voor amateursportverenigingen, maar niet voldoende. In de Tweede Kamer ligt nu een concreet voorstel van CDA, SP en Groen Links/PvdA om het Klimaatfonds te openen voor de amateursport. 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond