Windsurf en wingfoil disciplines

Welke wedstrijdvormen van windsurfen en wingfoilen bestaan er?

Fleet Racing

Bij Fleet Racing  (ookk wel course racing) start je met alle deelnemers tegelijkertijd om een parcours rond boeien of bijvoorbeeld eilanden sneller dan anderen af te leggen. Wedstrijdevenementen bestaan veelal uit meerdere races. De winnaar wordt bepaald aan de hand van de uitslagen van deze races. Fleet racen is de discipline die wordt toegepast op de Olympische Spelen.

Slalom

De wedstrijd bestaat uit een aantal heats die ieder ongeveer 3-4 minuten duren. De snelste deelnemers in een heat gaan door naar de volgende ronde.

Er wordt gestart in kleine startvelden van 6-10 deelnemers. De start is halve wind, waarna halve of ruime wind een slalom word gevaren om een aantal boeien.

De slalom races worden gevaren met een minimale windsterkte van 11 knopen. Er kan worden gevaren met bijna alle 'korte' boards.

Bij officiële wedstrijden mogen deelnemers twee productieboards (zonder zwaard) en maximaal vier zeilen van maximaal 10m² inschrijven. In de praktijk blijkt dat lang niet altijd nodig te zijn en kan worden volstaan met één board en twee zeilen.

Expression

Bij deze discipline draait het om zoveel mogelijk mooie sprongen en tricks doen, bij voorkeur op vlak water, binnen een zo kort mogelijke tijd. Bij wedstrijden wordt er meestal beoordeeld op stijl en moeilijkheidsgraad. Dit wordt gedaan door een jury, die uiteindelijk de winnaar kiest.

Binnen Nederland worden er laagdrempelige freestyle-events gehouden, maar ook Nederlandse Kampioenschappen. De betere freestyle-spots waar veel gebeurt in Nederland zijn de Brouwersdam, de Grevelingendam, de Oesterdam en het Amstelmeer.

Wave

Een jury beoordeelt de deelnemers op de jumps, tricks en golfritten. Omdat de wedstrijden erg afhankelijk zijn van de omstandigheden worden de wedstrijden op afroep georganiseerd.

Speed

De meeste wedstrijden die in Nederland worden georganiseerd zijn de zogenaamde GPS-Speed wedstrijden waarbij de snelheid wordt gemeten via GPS. In Nederland is er een mooie opbouw vanaf de basis naar de top op het gebied van speedsurfen. Bijvoorbeeld door gewoon op je favoriete spot te varen en je snelheid te vergelijken op basis van GPS statistieken op de website www.gps-speedsurfing.com.



 

Arend van Bergeijk
Accountmanager Wedstrijdsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond