Goud zeker voor Bouwmeester op haar voorlaatste dag Olympische Spelen

5 augustus 2024

Marit Bouwmeester (36) verzekerde zich maandag 5 augustus van het winnen van het olympische goud in de ILCA6. Op dinsdag 6 augustus moet Bouwmeester nog de medalrace varen om haar tweede gouden olympische medaille op te mogen halen. Met eerdere goud uit Rio, brons uit Tokio en zilver uit London 2012, is Bouwmeester dan de meest succesvolle zeilster van de wereld in de Olympische zeilsport ooit.

Vijf augustus in vogelvlucht
  • Bouwmeester vrouwelijke GOAT in olympische zeilsport
  • Kitefoiler Annelous Lammerts kwam slechts een keer in actie en werd zevende. Ze staat zesde in het klassement
  • Mixed multihull zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer eindigen de dag met een derde plaats in race negen, na een zesde en zevende plaats eerder op de dag. Ze staan achtste in de ranglijst.
  • Duko Bos komt met alle andere ILCA7 zeilers niet meer in actie vandaag en eindgit zijn olympische toernooi op de 15de plaats. Niet het resultaat waarvoor de Rotterdammer naar Marseille kwam.
Marit Bouwmeester beste zeilster van de wereld
Bouwmeester domineerde de wedstrijd deze week in Marseille met een briljante serie resultaten. Tot ze vandaag, op een dag met heel weinig wind, haar slechtste resultaat neerzette met een 20ste plaats in race negen. Maar dat maakte weinig meer uit omdat de laatste race tien van de Opening Series werd gestaakt vanwege een gebrek aan wind. De zeiler van KWV Frisia heeft echter nog steeds een ongenaakbare voorsprong, zodat ze in de medalrace op 6 augustus niet meer ingehaald kan worden.

Na afloop zei de beste zeilster van de wereld tegen de internationale media dat dit is wat ze wilde; De wereld domineren.

"Het voelt ongelooflijk, want toen ik jong was zeiden ze een keer: 'Je bent niet goed genoeg' en toen dacht ik; 'Ik ga de beste aller tijden worden’. Ik heb die droom altijd nagestreefd, en vanaf mijn 16de heb ik daar echt mijn missie van gemaakt.”
Anne-Marie Rindom, de gouden medaillewinnares in Tokio, kon haar titel niet verdedigen, maar zette toch een goede prestatie neer. Rindom is zo goed als zeker van de zilveren medaille nadat ze vierde werd in de eerste en enige race van de dag. Rindom won ook brons in Rio. Dus de Deense is nu ook goed voor goud, zilver en brons.

Het brons ligt nog steeds voor het grijpen voor de medalrace van morgen, maar op dit moment staat de Noorse Line Flem Hoest derde, vijf punten voor op de Zwitserse Maud Jayet.