Kanotrainer/-coach worden? Schrijf je nu in voor de opleiding in maart!
Tijdens de opleiding tot trainer ontwikkel je skills om training te geven. Je verdiept je in de techniek en tactiek, leert oefenstof maken, een jaarprogramma te ontwikkelen en alle zaken rondom je trainingen efficiënt en veilig te regelen. Zo word jij klaargestoomd om als zelfstandig trainer om mensen kennis en vaardigheden bij te brengen zodat ze beter en plezierig kunnen wedstrijdsporten.
Deze opleiding is toegankelijk voor trainers in alle disciplines van de kanosport. Om als trainer goed te kunnen functioneren, is het wel voorwaarde dat je voldoende kennis en ervaring hebt in de discipline waarin je trainer wilt worden. Dat kan doordat je zelf actief sporter bent (geweest) of als begeleider actief bent. Op het moment van afronden moet je minimaal 18 jaar zijn.
Inhoud
De startavond en de eerste twee praktijkdagen zijn generiek en staan geheel in het teken van het training geven. Hierin wordt de basis gelegd om didactisch en fysiek op een efficiënte en verantwoorde wijze training te kunnen geven. In de discipline specifieke praktijkdag wordt ingezoomd op de specifieke aspecten van jouw eigen discipline en hoe je daar als trainer/coach op in speelt.
Je leert meetbare doelen te stellen, daar passende oefenstof voor te bedenken en je leert je training gestructureerd en veilig te organiseren zodat jouw sporters efficiënt kunnen trainen binnen de gestelde doelen. Daarnaast wordt gewerkt aan je skills als trainer/coach bij wedstrijden.
Tijdens de generieke praktijkdagen zul je veel op het water oefenen en ga je vooral praktisch aan de slag met het verbeteren van je trainersvaardigheden. Je mede-cursisten zullen daarbij als proefkonijn fungeren en omdat die uit de verschillende disciplines komen, valt er daadwerkelijk een hoop te trainen. Je zult dus afwisselend training geven, training ondergaan en training analyseren en evalueren. Op deze wijze leer je optimaal van elkaar.
Zoals gezegd, wordt de groep tijdens de derde praktijkdag gesplitst en vindt er een verdieping plaats in jouw specifieke discipline. Het wedstrijdformat, de reglementen en de benodigde kennis van de wedstrijd-omstandigheden verschillen immers enorm per discipline.
Eigen praktijk
Na de praktijkdagen ben je klaar om de nodige ‘vlieguren’ te gaan maken. Dat doe je in je eigen omgeving met je eigen sporters maar onder begeleiding van één van de docenten. Deze begeleiding is deels op afstand en de docent, die dan je leercoach is, zal ook een paar keer bij je op bezoek komen.
Watersport Academy Online
Tijdens je gehele opleidingstraject maak je gebruik van de Watersport Academy Online. Dat is de virtuele school van het Watersportverbond waarin al je vorderingen zeer overzichtelijk opgeslagen worden en waarin jij en je leercoach met elkaar zullen communiceren. Je hele opleidingstraject is opgebouwd uit opdrachten, waarvan je de eerste reeks al tijdens de praktijkdagen zult volbrengen. Bovendien kan je leercoach samen met jou bepalen welke opdrachten je moet volbrengen en voor welke je eventueel vrijstelling krijgt. Je traject is op maat en sluit daarmee aan bij de kennis en ervaring die je al hebt.
Op deze wijze doorloop je op natuurlijke wijze je leertraject en zul je aan het einde groen licht van je leercoach krijgen om af te gaan ronden. Een andere leercoach zal volgens het vier ogen principe in de rol van beoordelaar nog een keer door alle ingestuurde opdrachten lopen, een praktijktraining van je bekijken en een eindgesprek met je hebben.
Data
- Donderdagavond 29 februari 2024, 19:00 - 21:30 - Kick-off meeting (online)
- Zaterdag 9 maart 2024, 09:00 - 17:00 uur - Praktijkdag 1 - Didactiek en lesgeven (locatie nader te bepalen)
- Zaterdag 13 april 2024, 09:00 - 17:00 uur - Praktijkdag 2 - Fysiologie en lesgeven (locatie nader te bepalen)
- Zaterdag 4 mei 2024, 09:00 - 17:00 uur - Praktijkdag 3 - Lesgeven Hohenlimburg / Neuss / Mava
- Zondag 12 mei 2024, 09:00 - 17:00 uur - Praktijkdag 4 - Wedstrijdbegeleiding VKC-wedstrijd
Kosten
De eigen bijdrage is € 666,40
Diploma
Als je het gehele traject succesvol hebt afgerond, ontvang je het officiële diploma Kanotrainer dat erkend wordt door NOC*NSF, waarbij vermeld is in welke discipline je dit diploma hebt behaald. Dit diploma is vergelijkbaar met de trainersdiploma’s in de andere sporten en is ingeschaald op niveau 4 van het European Qualification Framework (EQF).
Commitment
Deelname aan deze opleiding is niet vrijblijvend. Voor de praktijkdagen is 100% aanwezigheid een vereiste. Voor de workshops is de aanwezigheidsplicht nader te bepalen.
Kandidaten kunnen daarentegen reken op 100% commitment van het docententeam. Je krijgt ook een persoonlijke leercoach die je tot aan je diplomering zal ondersteunen. Met behulp van de Watersport Academy Online zal de nodige begeleiding gegeven worden en werk je aan je opleiding via een reeks van opdrachten. Als je aan alle opdrachten voldaan hebt, ontvang je je diploma.
Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor deze opleiding door een e-mail met je naam, geboortedatum, telefoonnummer en discipline te sturen aan: opleidingen@watersportverbond.nl. Zodra we je gegevens binnen hebben, zal er contact met je gezocht worden voor een intake en ontvang je verdere (praktische) informatie.
Veelgestelde vragen
De minimum leeftijd voor deze opleiding is 18 jaar. Dit heeft te maken met het feit dat je als trainer verantwoordelijk bent voor je cursisten.
Hou als norm aan dat je op landelijk niveau in staat was bij de bovenste helft in je discipline te eindigen. Anders wordt het heel moeilijk om je trainingen van een goed inhoud te voorzien. Naar deze wedstrijdervaring wordt ook gevraagd bij je intake.
Neem bij twijfel gewoon even contact op met het Watersportverbond via opleidingen@watersportverbond.nl.
Na het kiezen van een leercoach in de ELO, moet je je watersport CV invullen en samen met je leercoach de competentiescan. Op basis hiervan kan de leercoach bepalen welke opdrachten jij moet doen om de opleiding af te kunnen ronden. En voor welke je vrijstelling krijgt.