Boardsports Trainer-coach

Wil je graag nieuwe boardsporters enthousiast maken voor wedstrijden in windsurfen, windfoilen of kitefoilen? Dan is de opleiding Boardsports Trainer-coach iets voor jou!

Wil je graag nieuwe boardsporters enthousiast maken voor wedstrijden in windsurfen, windfoilen of kitefoilen? En ze coachen in hun ontwikkeling als complete sporter? Training geven en coachen is een prachtig vak! Dit najaar start een compleet nieuwe opleiding onder leiding van Martijn van Geemen en Sietse-Jan Sietzema. Afhankelijk van je ervaring, ambitie en jouw praktijk kies je voor niveau 3 of 4.

Trainer-coach 3
Als trainer-coach 3 begeleid je beginnende en gevorderde boardsporters bij je vereniging of een andere organisatie. Je maakt nieuwe boarders wegwijs bij wedstrijden en laat hen de kick van de wedstrijdsport beleven. Meer ervaren boardsporters begeleid je in het steeds sneller en slimmer rond de wedstrijdbaan gaan.

Bij trainer-coach 3 ligt de nadruk vooral op training geven. Hoe draag je jouw enthousiasme voor de sport over? Hoe kun je jouw groep uitdagen? We gaan in op het organiseren van een training zodat het veilig en uitdagend is. Je verdiept je in techniek en tactiek, leert over een logische opbouw en oefeningen daarbij te bedenken. Het gaat vooral ook om jouw benadering van de sporters waarmee je de basis legt voor sportplezier en talentontwikkeling. In een stijl van werken die bij jou past.

Trainer-coach 4
Deze opleiding richt zich op begeleiding van boardsporters die meedoen aan landelijke en internationale wedstrijden. Je kunt toewerken naar een rol van hoofdcoach van een groep, vereniging of organisatie. Het gaat over de ontwikkeling van jouw boarders tot totale sporters, je bent veel meer aan het coachen. Je stelt het complete programma samen met gerichte aandacht voor fysieke training, mindset, mentale kracht en voeding. Jouw visie op talentontwikkeling ontwikkelt zich met deze opleiding verder. In training, coaching, het totale programma en het beleid van jouw organisatie kun je die visie ook echt uit gaan dragen.

Basisprogramma: Kick-off & Praktijkweekenden
Zowel trainer-coach 3 als 4 start met een gezamenlijk basisprogramma. Na een online kick-off avond volgen er twee praktijkweekenden waarin we vooral ingaan op de organisatie, methodiek en didactiek bij trainingen. Tijdens deze weekenden geef je training aan mede-deelnemers op surf- en foilboards. Je krijgt gerichte feedback van de anderen en de leercoaches. Het zijn intensieve weekenden met de nodige uren op het water afgewisseld met evaluaties.

De locatie van de praktijkdagen is nader te bepalen. Het basisprogramma ziet er als volgt uit:

Kick-off (online)

 

Praktijkweekend 1

 

Praktijkweekend 2

 

Praktijkweekend reserve*

 

*Omdat we in de winter meer kans hebben op slecht weer plannen we 3 praktijkweekenden waarvan we er 2 gebruiken.

Themabijeenkomsten Trainer-coach 3
In negen themabijeenkomsten pakken we allerlei onderwerpen bij de kop, deels online en deels live (in Almere of Utrecht).

Thema

Datum/ plaats

Talentontwikkeling & Inspelen op de groep

 

Snelheid Basics

 

Snelheid Toegepast

 

Fysieke training

 

Type of day – Meteo

 

Type of day – Strategie

 

Wedstrijdreglement

 

Tactiek en Oefenvormen

 

EHBO en Blessurepreventie

 

Trainer-coach 4: Extra themabijeenkomsten en coachings-weekend
Voor de trainer-coach 4 opleiding zijn er nog vier extra themabijeenkomsten en een coachings-weekend. In dat weekend ben je als coach mede-deelnemers aan het begeleiden in wedstrijdsituaties. Deze onderdelen volg je samen met de collega’s van het zeilen.

Onderdeel

Datum en plaats

Mindset en Prestatiegedrag

 

Voeding

 

Coachings-weekend

 

Fysieke programma’s

 

Met visie naar vakmanschap

 

Praktijkperiode
Het meeste leer je uiteindelijk in de echte praktijk. We gaan ervan uit dat je regelmatig een wedstrijdgroep begeleidt, bij voorkeur een eigen groep. Je krijgt een leercoach en kiest een praktijkbegeleider waar je veel samen mee optrekt. In de Watersport Academy Online, onze elektronische leeromgeving, vind je alle opdrachten waarmee je in de praktijkperiode aan de slag gaat. Je ontwikkelt een eigen stijl die bij jou past, uitgaande van de ervaring die al hebt als wedstrijdsporter en/of als coach. Als je alle opdrachten hebt afgerond ontvang je het diploma.

Investering
De eigen bijdrage voor deze opleiding is:

€ 760,- voor Trainer-coach 3

€ 1.135,- voor Trainer-coach 4

Vaak is de vereniging of klasse-organisatie waar je actief bent bereid om in jou te investeren en (een deel van) de kosten te vergoeden. Soms kunnen zij ook subsidies hiervoor aanvragen. Overigens dekken de genoemde bedragen ongeveer één-derde van de totale kosten van het traject. Twee-derde van die kosten neemt het Watersportverbond voor haar rekening als investering in jou en de organisatie waar jij actief bent. Omdat we geloven dat jij als trainer-coach onze sport flink vooruit kunt helpen.

Je sporters en jezelf uitdagen
Aan het einde van de opleiding heb je veel ideeën opgedaan om je boardsporters steeds weer uit te dagen. Je bent klaar om je door te ontwikkelen tot een complete trainer-coach die écht het verschil kan maken. Ons doel is dat je nieuwsgierig wordt en blijft naar het vak van trainer-coach waarmee je jezelf ook steeds weer uit blijft dagen.

De bijeenkomsten zijn in een korte periode gepland zodat je de opleiding vlot af kunt ronden. Voor de praktijkweekenden is 100% aanwezigheid een vereiste. Van de themabijeenkomsten kun je - afhankelijk van je ervaring – wellicht een enkele missen. Hoe lang je over totale opleiding doet hangt ook af van de bagage die je al hebt en hoe actief je bent in je praktijkperiode. Met 100% commitment kun je rekenen op ook alle toewijding van de begeleiders.

Inschrijven
Ga je ervoor? Meld je aan via opleidingen@watersportverbond.nl. Of wil je eerst meer informatie? Stel je vragen of maak een account aan op www.watersportacademyonline.nl. Je kunt dan rondkijken in de leeromgeving van de Trainer-coach 3 en 4.

Veelgestelde vragen

De minimum leeftijd voor deze opleiding is 18 jaar. Dit heeft te maken met het feit dat je als trainer verantwoordelijk bent voor je cursisten.

Hou als norm aan dat je op landelijk niveau in staat was bij de bovenste helft in je klasse, discipline of categorie te eindigen. Anders wordt het heel moeilijk om je trainingen van een goed inhoud te voorzien. Naar deze wedstrijdervaring wordt ook gevraagd bij je intake.

Neem bij twijfel gewoon even contact op met het Watersportverbond via opleidingen@watersportverbond.nl.

Na het kiezen van een leercoach in de ELO, moet je je watersport CV invullen en samen met je leercoach de competentiescan. Op basis hiervan kan de leercoach bepalen welke opdrachten jij moet doen om de opleiding af te kunnen ronden. En voor welke je vrijstelling krijgt.

De partners van het Watersportverbond