Je kunt natuurlijk altijd een wedstrijd van A naar B organiseren naar eigen inzicht, maar voor een eerlijke wedstrijd is het gebruik van de Regels voor Wedstrijdzeilen (errata) noodzakelijk. Let wel op dat bij het varen onder de Regels voor Wedstrijdzeilen vrijwel alle regels en richtlijnen van World Sailing (en dus van het Watersportverbond) van kracht worden.
Het organiseren van wedstrijden die gebruik maken van de Regels voor Wedstrijdzeilen is voorbehouden aan het Watersportverbond, bij het Watersportverbond aangesloten verenigingen en specifiek daartoe erkende wedstrijdorganisaties. Dit om de kwaliteit van de wedstrijdorganisatie zoveel mogelijk te waarborgen en een juist gebruik van de benodigde en beschikbare regels te garanderen. Ben je geen aangesloten vereniging, maar wil je wel ondersteuning als wedstrijdorganisatie? Dan kan je je aansluiten als wedstrijdorganisatie. Neem daartoe contact op met wedstrijdsport@watersportverbond.nl.
Alle formele stappen en zaken die geregeld moeten worden voor een zeilwedstrijd zijn terug te vinden in de Regels voor Wedstrijdzeilen. Het controleren van de wedstrijddocumentatie van de deelnemers is één van de taken van de organiserende autoriteit.
Voor het organiseren van Nederlandse Kampioenschappen zijn additionele regels van toepassing.
Praktische hulp in de vorm van policies, manuals, informatieve webinars, templates en formulieren vind je hier.
De veiligheid van de deelnemers moet altijd gewaarborgd zijn. De deelnemers worden ook via de Regels van het Wedstrijdzeilen gewezen op de noodzaak voor hun eigen veiligheid te zorgen en verantwoordelijkheid te nemen. Om hen hierbij te helpen, zijn er de Offshore Special Regulations. Voorheen enkel van toepassing op zeezeilen, maar tegenwoordig ook beschikbaar voor inshore wedstrijden.
Waar dien je als organisatie qua veiligheid aan te voldoen? Dat is afhankelijk van de omstandigheden. Wind, golven, stroom of mist maken veel verschil, maar ook de tijd van het jaar, watertemperatuur en het deelnemersveld bepalen de Risk Assessment en dus het veiligheidsplan. Olympische topsporters en beginnende jeugd zeilers lopen andere risico's. Let ook op zgn. Masters wedstrijden waar tachtig-plussers in open boten zware wedstrijden varen. In dit Safety management document staan praktische tips.
Er vinden zeer veel zeilwedstrijden plaats in Nederland. Kijk voor je een evenement plant eerst even op de Wedstrijdkalender om een geschikte datum te vinden die niet samenvalt met vergelijkbare evenementen. Denk hierbij niet alleen aan zeilers die niet op twee plekken tegelijk kunnen varen, maar ook aan de vrijwilligers en officials die maar bij één wedstrijd tegelijk hun diensten kunnen verrichten.
Wil je zelf een evenement op de kalender publiceren? Stuur een mail aan wedstrijdsport@watersportverbond.nl met details (Naam evenement, data, locatie, Organiserende Autoriteit, deelnemende klassen, weblink naar meer informatie)
Een wedstrijdcomité wordt gevormd door veel kundige mensen die dit vaak op vrijwillige basis doen. Om wedstrijd organisaties te helpen bij de werving van vrijwilligers voor het wedstrijdcomité kan ieder bestuurslid van een (aangesloten) vereniging via Mijn.Watersportverbond.nl gekwalificeerde personen binnen het eigen ledenbestand opvragen.
Ben je als vertegenwoordiger van een evenement op zoek naar officials / vrijwilligers, of wil jij je als (gekwalificeerde) vrijwilliger beschikbaar stellen voor een (inter)nationaal evenement of ? Meld dit dan bij ons aan via dit formulier. We zetten jouw vraag zo gericht mogelijk door aan diverse organisaties en/of personen.
Ook op de Facebook pagina Wedstrijdofficials Watersportverbond wordt veel geplaatst over beschikbare en benodigde officials.
Internationaal erkende officials vind je op de site van World Sailing.
Wil/moet/mag je declareren bij het Watersportverbond? Gelieve dan dit formulier in te vullen en te sturen aan watersportverbond@invoice.spend.cloud. Let er op dat de factuur of het declaratieformulier enkel in PDF verstuurd kan worden. Bonnen en/of bijlagen kunnen ook in jpeg verstuurd worden maar niet als PNG!
Race Management Systemen
Er zijn meerdere Race Management Systemen op de markt. Deze software pakketten faciliteren een of meerdere van de volgende elementen die bij een zeilwedstrijd komen kijken:
In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van Manage2Sail, ZW-scoring , Sailwave, RacingRulesOfSailing.org (naar eigen zeggen "The complete racing rules resource for competitors, judges and other race officials") en e-Captain.
e-Captain heeft inmiddels haar eigen ZW-scoring module. Klik hier voor meer informatie.
Een account voor Manage2Sail vraag je als wedstrijd organisatie aan met korting via het collectieve contract afgesloten door het Watersportverbond. Mail hiervoor Wedstrijdsport@watersportverbond.nl. Voor Manage2Sail zijn uitgebreide manuals beschikbaar
Een account voor de e-Captain ZW-Scoring-module vraag je aan bij helpdesk@e-captain.nl. Voor e-Captain is een telefonische Nederlandse helpdesk beschikbaar als ook manuals.
Voor team zeilen is SailCup bij uitstek geschikt.
Het bepalen van de baan
Om de juiste lengte van de baan te bepalen, afhankelijk van de klasse, windsterke en target time is er de app beatlength
Het uitleggen van de baan
Voor het (beter) uitleggen en aanpassen van de baan is Buoy Zone een geschikte tool. Hier zijn ook een tweetal handleidingen beschikbaar. Zowel voor de Wedstrijdleider, alsook voor de RIB bemanning. Als bij het Watersportverbond aangesloten Wedstrijdorganisatie ontvang je een substantiele korting.
Zelfvarende boeien
In plaats van boeien en ankers uitleggen met een RIB, wordt er tegenwoordig ook gewerkt met zelfvarende boeien, ook wel Smart Marks of Robot boeien genoemd. Deze oplossingen bieden vele voordelen, zowel in snelheid van handelen, alsook in het gebruik van RIBs en de benodigde bemanning. Deze op afstand bestuurbare boeien, uitgerust met de nieuwste positiebepalingstechnologie, maken de organisatie van wedstrijden een stuk makkelijker, efficiënter en duurzamer. Deze boeien zijn te huur of te koop bij twee in Nederland actieve aanbieders, SmartMark of MarkSetBot.
SmartMark zorgt vooraf voor een online training. De boeien worden gebracht op locatie en samen gebruiksklaar gemaakt. De eerste keren krijg je persoonlijke begeleiding om alle ins en outs te leren kennen. Na enkele keren begeleiding, kan je vervolgens de boeien zelfstandig gebruiken. De software is gebruiksvriendelijk en er is online/telefonische support beschikbaar.
Starthulp
Een persoonlijke Race Management Assistent biedt hulp bij de startprocedure. Tevens kent deze app een integratie met een toeter, die de geluidssignalen automatisch uitvoert. Met een uitgebreide manual biedt deze app tevens ondersteuning voor match race start procedures.
Online tracking
Eenvoudig en zonder kosten tracking opties toevoegen aan uw evenement kan via SAP Sail InSight, partner van World Sailing. Overige tracking opties zijn LivePing, Yellow Brick en TracTrac.
Download de Nederlandse versie of Engelstalige versie van de modeltekst die je kunt gebruiken om deelnemers te informeren over jullie privacybeleid waar het de organisatie van wedstrijden betreft. Deze verklaring kun je verder aanvullen aan de hand van jullie eigen privacybeleid. Je kan ook nog deze richtlijn lezen.
Naast de privacy verklaring moet de toestemming voor het publiceren van uitslagen met persoonsgegevens alsnog separaat worden geregeld. Dit kan uiteraard via online inschrijvingsformulieren door middel van een ‘vinkje’. Let er bij het gebruik van softwareleveranciers op dat ook zij de juiste toestemming(en) vastleggen en dat er een verwerkingsovereenkomst aangegaan wordt met deze partij(en).
Niet op het water, maar toch (op afstand) wedstrijden organiseren? Met E-sailing kan je meedoen aan het NK, WK of zelf georganiseerde wedstrijden. Voor eSailing uitslagverwerking gebruik je SailRanks.
Het Watersportverbond faciliteert online opleidingen die verdere informatie leveren voor alle rollen die van belang zijn bij het organiseren van een wedstrijd. Bij deze opleidingen vind je ook weer nuttige downloads die je helpen bij het uitvoeren van de diverse taken.
Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!